مهدى در قرآن
مهدویت ـ کلیات
بدون شک تمامى انبیاى عظام و رسولان گرامى، امت هاى خویش را به عاقبت خوش و سرانجام پاکیزه و خرم خبر داده اند.
آنان از سوى خداوند وعده فرموده اند که روزگار آدمیان به سعادت و رفاه و خوشى و راحتى ختم خواهد شد و دوران ظلم و ستم به آخر خواهد رسید. در آن هنگام انسان هاى محروم حقوق خویش را باز خواهند ستاند، از چنگال فقر و محرومیت و رنج رهایى خواهند یافت، و پس از آن که محکوم و رهرو بوده اند به رهبرى و زمامدارى رسند، و به فضل و عنایت الهى در زمین سرورى یابند. کتاب هاى آسمانى آکنده از این بشارت است. و البته در تعیین مصداق آن مصلح، عبارت ها مختلف و الفاظ متفاوت است.
قرآن مجید نیز نسبت به این موضوع اهتمام ویژه اى داشته و اراده و خواست خداوند متعال را بر این مى داند که دوران کومت شیطان به پایان رسد و بساط پیروان او برچیده شود و حتما تمام بندگان صالح خداوند در همه جاى زمین به حکومت رسند و سراسر گیتى به آنان سپرده شود تا قوانین اسلام به طور کامل و همه جانبه تطبیق و اجرا و سعادت افراد بشر تضمین و تامین گردد و هدف نهایى از زندگى تحقق پذیرد.
البته تطبیق این آیات نورانى بر وجود مقدس مهدى علیه السلام و حکومت جهانى آن حضرت تنها از راه روایات رسول گرامى اسلام صلى الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهم السلام امکان پذیر است وهمچون بسیارى از موضوعات دیگر بدون استفاده از این بیانات نورانى، آیات قرآن خاموش و ساکتند.
بیش از یکصد و بیست آیه از آیات قرآن به مساله مهدویت تفسیر شده است که در اینجا به برخى از آن ها اشاره مى کنیم:
1 - « الم ذلک الکتاب لا ریب فیه هدى للمتقین× الذین یؤمنون بالغیب و ...»
امام صادق علیه السلام در ذیل این آیه فرمودند: «متقیان شیعیان على علیه السلام هستند و غیب همان حجت غائب است ».
2 - «و ذکرهم بایام الله ».از امام باقر علیه السلام روایت است که فرمود: «ایام الله عز و جل ثلاثة: یوم یقوم القائم علیه السلام و یوم الکرة و یوم القیامة
روزهاى خدا سه تا ست: روزى که قائم علیه السلام قیام خواهد کرد، و روز رجعت و روز قیامت ».
3 - «قال رب فانظرنى الى یوم یبعثون قال فانک من المنظرین الى یوم الوقت المعلوم ».
از امام صادق علیه السلام درباره این آیه و وقت معلوم سؤال شد. آن حضرت در جواب فرمودند:
«وقت معلوم روز قیام قائم آل محمد است. هرگاه خداوند او را برانگیزد در مسجد کوفه ابلیس مى آید در حالى که بر زانوهایش راه مى رود و مى گوید: اى واى از این روزگار، آن گاه با پیشانیش گرفته شده، گردنش زده مى شود، آن هنگام روز وقت معلوم است که مدت او به پایان مى رسد».
4 - «و من قتل مظلوما فقد جعلنا لولیه سلطانا فلا یسرف فى القتل انه کان منصورا»;
«و هر آنکه مظلوم کشته شود پس البته که ما براى ولى او حکومت و تسلط دادیم، پس مبادا در کشتن اسراف کند که او منصور است.»
وقتى از امام صادق علیه السلام درباره این آیه سؤال شد، آن حضرت در جواب فرمودند:
«آن قائم آل محمد صلى الله علیه و آله است که خروج مى کند و به انتقام خون حسین علیه السلام دشمنان را مى کشد. پس چنانچه اهل زمین را به قتل رساند مسرف نخواهد بود.»
5 - «و قل جاء الحق و زهق الباطل ان الباطل کان زهوقا»;
«و بگو که حق آمد و باطل نابود شد که همانا باطل محو شدنى و سزاوار نابودى است.»
امام صادق علیه السلام در تفسیر این آیه شریفه فرمودند: «اذا قام القائم علیه السلام ذهب دولة الباطل هرگاه قائم علیه السلام بپا خیزد، دولت باطل از بین مى رود [و زایل مى گردد].»
6 - «و لقد کتبنا فى الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادى الصالحون »
«و به راستى که ما پس از نوشتن در ذکر [تمام کتب آسمانى یا تورات ]در زبور نیز نگاشتیم که البته بندگان صالح من زمین را به ارث خواهند برد.»
على بن ابراهیم در تفسیرش که منسوب به امام صادق علیه السلام است در معنى این آیه گوید: «فرموده، تمام کتاب ها [ى آسمانى] ذکر [خداوند] است، البته بندگان صالح من زمین را به ارث خواهند برد × فرمود: حضرت قائم علیه السلام و اصحاب اویند.»
7 - «و عدالله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنهم فى الارض ...»
«خداوند به کسانى از شما که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده اند وعده فرموده که آن ها را [در ظهور امام قائم علیه السلام ]در زمین خلافت دهد ... .»
امام صادق علیه السلام درمعناى این آیه شریفه مى فرماید: «درباره حضرت قائم علیه السلام و اصحاب او نازل گشت.»
8 - «امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء و یجعلکم خلفاء الارض »
«آیا آن کیست که دعاى مضطر را هنگامى که او را مى خواند به اجابت مى رساند و رنج و غم را برطرف مى سازد و شما را جانشینان زمین قرار مى دهد؟»
از امام باقر علیه السلام یا امام صادق علیه السلام درباره این آیه نقل شده است که فرمودند: «این آیه درباره قائم از آل محمد صلى الله علیه و آله نازل شده، هرگاه که خروج کند معمم مى شود و در کنار مقام نماز گذارد و به درگاه پروردگارش تضرع نماید، پس هیچ پرچمى از او رد نشود.»
9 - «و نرید ان نمن على الذین استضعفوا فى الارض و نجعلهم ائمة و نجعلهم الوارثین »
«و ما اراده کردیم بر آنان که در زمین مستضعف شدند منت گذاریم و آنان را پیشوایان و وارثان زمین قرار دهیم.»
روایات در مورد اینکه این آیه درباره امامان از آل محمد صلى الله علیه و آله نازل شده بسیار است که در کتاب «البرهان » یاد گردیده است.
10 - «اعلموا ان الله یحى الارض بعد موتها»;
«بدانید که البته خداوند زمین را پس از مردن آن زنده خواهد کرد.»
از امام باقر علیه السلام درباره این آیه نقل شده است که فرمود: « خداوند عز و جل زمین را به وسیله حضرت قائم علیه السلام زنده مى کند، پس از مردن آن.»
براى رعایت اختصار بقیه آیات را تنها با ذکر شماره و منبع استناد به پایان مى بریم.
11 - بقره/ 148: «فاستبقوا الخیرات ...»
12 - بقره/ 155: «ولنبلونکم بشى ء من ...»
13 - آل عمران/ 83: «و له اسلم من فى السموات ...»
14 - آل عمران/ 200: «یا ایها الذین آمنوا اصبروا و ...»
15 - نساء/ 47: «یا ایها الذین اوتوا الکتاب ...»
16 - نساء/ 59: «یا ایها الذین آمنوا اطیعوالله و ...»
17 - نساء/ 69: «و من یطع الله و الرسول فاولئک ...»
18 - نساء/ 77: «الم تر الى الذین ...»
19 - نساء/ 159: «و ان من اهل الکتاب ...»
20 - مائده/ 14: «و من الذین قالوا انا نصارى ...»
21 - انعام/ 44: «فلما نسوا ما ذکروا به فتحنا ...»
22 - انعام/ 158: «هل ینظرون الا ان تاتیهم ...»
23 - اعراف/ 53: «هل ینظرون الا تاویله یوم ...»
24 - اعراف/ 157: «الذین یتبعون الرسول ...»
25 - اعراف/ 159: «و من قوم موسى ...»
26 - انفال/ 33: «و قاتلوهم حتى لا تکون فتنة و ...»
27 - توبه/ 33: «هو الذى ارسل رسوله بالهدى و ...»
28 - یونس/ 20: «و یقولون لولا انزل علیه آیة ...»
29 - طه/ 135: «فستعلمون من اصحاب الصراط ...»
30 - انبیاء/ 11 تا 15: «و کم قصمنا من قریة ...»
البته آیات مربوط به امام زمان علیه السلام چندین برابر این مقدار است که خواننده محترم را براى مطالعه بیشتر به مطالعه کتاب هاى ذیل توصیه مى کنیم:
1 - سیماى حضرت مهدى علیه السلام در قرآن، سید هاشم حسینى بحرانى، ترجمه سید مهدى حائرى قزوینى
2 - امام مهدى از دیدگاه قرآن و عترت، على دوانى
3 - مهدى در قرآن، رضا فیروز
4 - المهدى فى القرآن، سید صادق الحسینى الشیرازى
منبع: تبیان
رویکرد مسیحیت و غرب به معنویت و مهدویت
سید احمدرضا یکانیفرد گویا غرب هم از راهى کهرفته خودپشیمان شده وقصد بازگشت دارد و دراین بازگشت و رویکرد،معنویت و در راس آنمنجىگرایى را به عنوانیک وسیله تنبیه، تذکر وتزکیه به کار گرفته است.
همانطور که مىدانیم مسالهمهدویت در بین تمامى ادیان، مذاهبو ملل و نحل به گونهاى مطرح گردیدهو شاید تنها اعتقاد و باورى باشد کهتمامى مذاهب و ادیان متفقا آن راباور دارند و هر یک با تلقى خاصى ازمنجىآخرالزمان نام شخص خاصىرا ذکر مىکنند; یهودیان معتقد بهظهور «ماشیح» هستند ، مسیحیانمعتقد به بازگشت و رجعت«عیسىعلیه السلام» هستند، زرتشتیان آمدن«سوشیانس» را انتظار مىکشند وبوداییان چشم به راه بازگشت«بوداى پنجم» هستند و حتى پیروانمذاهبى چون سیک، هندو برهما نیزمنجى خاصى در اعتقادات خوددارند. اما شاید در هیچ دینى به اندازهاسلام و آن هم در قرآن از آمدنمنجىآخرالزمان و به اعتقاد مامسلمانان مهدى موعود علیه السلام صحبتبه میان نیامده باشد. قرآن مهدویت وحکومت صالحان بر روى زمین را درآیات چندى مورد تاکید قرار داده ومىفرماید:
«ولقد کتبنا فىالزبور من بعدالذکران الارض یرثها عبادىالصالحون» (1) «قال موسى لقومه استعینواباللهواصبروا انالارضلله یورثها منیشاء من عبادهوالعاقبة للمتقین» (2) «ونریدان نمن على الذین استضعفوافىالارضونجعلهمائمةونجعلهمالوارثین ] ونمکن لهم فىالارضونرى فرعون و هامان و جنودهما منهمماکانوا یحذرون» (3) «هوالذى ارسل رسوله بالهدى ودینالحق لیظهره علىالدین کله ولوکرهالمشرکون» (4) «اذا جاء نصرالله والفتح ] ورایتالناسیدخلون فىدیناللهافواجا] فسبح بحمد ربک و استغفرهانه کان توابا» (5) این آیات و تعداد بسیار زیادى ازآیات، روایات و احادیثى که در اینمورد (ظهور حضرت مهدى صلى الله علیه وآله وسلم)در قرآن و کتب اسلامى وجود داردمساله ظهور منجى آخرالزمان را درادیان دیگر در مقایسه با اسلام حداقلدر بین ما مسلمانان کمرنگ نمودهاست تا جایى که گاهى اوقاتفراموش مىکنیم که ادیان دیگر نیز بهآن معتقدند. شاید چنین تصورىبیشتر از آنجا نشات گرفته باشد کهما خود را در مقابل دنیایى احساسمىکنیم که آن را دنیاى غرب مىنامیمو غربیان عموما بیش از آنچه درمسائل معنوى و الهى پیشقدم باشنددر مسائل مادى پیشقدم بودهاند وحتى متاسفانه چهرهاى کاملا مادىرا از خود ارائه کردهاند که براى عدهکثیرى این تصور را به وجود آوردهکه معنویت هیچ جایگاهى در غربندارد.اما مساله این چنین هم که ازظواهر امر برمىآید، نیست و امروزما شاهد آن هستیم که در همین غربسر تا پا مادى و غرق در مادیات وظواهر حیوانى زندگى، گرایششدیدى نسبتبه مسائل معنوى وحتى منجى گرایى آن هم با تبلیغاتهمه جانبه به چشم مىخورد. گویاغرب هم از راهى که رفته خودپشیمان شده و قصد بازگشت دارد ودر این بازگشت و رویکرد، معنویت ودر راس آن منجىگرایى را به عنوانیک وسیله تنبیه، تذکر و تزکیه به کارگرفته است. غربیان چون پیش از مللدیگر به تکنولوژى و علوم مادى ورفاهى که در سایه این علم وتکنولوژى به دستآمدهدستیافتهاندو در واقع دموکراسى غربى همه چیزرا برایشان بهارمغان آورده به جزمعنویات; این بار گام در وادىمعنویات گذاشته و چاره دردهاىغیرقابل درمان ناشى از گرایش بهمادى را در آن مىجویند. امروزه اگربر نشریات و بولتنهاى مذهبى و حتىروزنامههاى غربى نظرى بیاندازیمشاهد این رویکرد غرب خواهیم بود،شاید باور این مساله دشوار باشد کهامروزه حتى ادعیه خاصى از طرفکلیساهاى مسیحى (کاتولیکها) ودیگر فرق مسیحیتبه شکلبروشورهایى چاپ و در مقیاسوسیع توزیع مىشود که در واقعمردم را به یک عبادت و اداى ذکردسته جمعى فرا مىخواند که هدفعمده آن تزکیه نفس و دعا براىبازگشت عیسى مسیح علیه السلام است.
امروزه شاهد آنیم که هر از چندىیکى از نشریات غربى خبرى ازمکاشفهاى یا الهاماتى از طرفحضرت مریم علیها السلام، حضرت عیسىمسیح علیه السلام و حتى حضرت فاطمه علیها السلامو به قول غربیان [ و تجلىآنها در مکانهایى خاص نظیر محلهمسیحىنشین دمشق ، «مجوکرویه» (6) یوگسلاوى و یا کوههاى راکىآمریکا مطرح مىسازند که گزارش واسناد آنها تماما موجود است. وانشاءالله به حضور خوانندگانعزیز ارائه خواهد شد.
اخیرا در یکى از انتشارات دینى«بنیاد رایله» (7) تحت عنوان «نامهآبى» (8) مقالهاى تحت عنوان «چراکسى ما رابه خود نمىآورد» چاپشده است و پدر روحانى «گورککوسیکى» (9) بیانات جالب توجهىابراز داشته است که به چند جمله آناشاره مىکنیم تا نشاندهنده میزانتوجه و رویکرد غرب باشد. وىمىگوید:
زمانى که بازگشتشکوهمندعیسى مسیح علیه السلام به وقوع پیوندد عده بسیارى افسوس خواهندخورد.وى در جایى دیگر از سخنانخود مىگوید: «خداوند بندگانش رامرتبا و به طرق مختلف مورد خطابقرار مىدهد. چرا ما گوشهاى خود رابر روى صحبتهاى خداوند بستهایم؟قلبهاى ما سفت و سختشده است، ماباید به رحمت و بخشش خداوند وعیسى علیه السلام ایمان داشته باشیم و خودرا براى بازگشت او آماده کنیم;عیسى مسیح علیه السلام به زودى خواهدآمد، ما باید براى ظهور حضرتمسیح دعا کرده و نماز به پا داریم،بشر بدون بازگشت عیسى به صلح وآرامش دست نخواهد یافت.» آرى، جاى بسى امیدوارى وخرسندى است که قیامى عمومى وفراخوانى معنوى و الهى در کار استتا تمام جهانیان را متوجه این امربزرگ - که همان مساله آخرالزمان ومنجى الهى است - نماید; این رخدادهانشان مىدهد که اکثریت جهانیان براین باورند که دیگر از دست نیروهاىبشرى براى نجات جهان کارىساخته نیست و تنها ازبینبرندهجنگ، جهل، دشمنى و فساد یک رهبرالهى است که با آمدن خود نوید دیرینالهى را که همان حکومت صالحان ومستضعفان بر زمین است تحققمىبخشد.
در این راستا بخش خارجىموعود نیز بر آنست تا از این پستحت عنوان رویکرد غرب و مسیحیتبه معنویت و مهدویت منعکسکنندهبخشى از تبلیغات و رخدادهاى دنیاىغرب باشد.
گردانندگان موعود بسیارخرسندخواهند شد تا خوانندگانى که دراین زمینهها اطلاعات و آگاهیهایى دارندما را یارى کرده و گزارشها واطلاعات هر چه بیشترى دربارهمساله مذکور را براى استفاده و چاپبه دفتر مجله ارسال نمایند.
________________________________________
1. سوره انبیا(21)، آیه 105.
2. سوره اعراف(7)، آیه 128.
3. سوره قصص(28)، آیه 5.
4. سوره توبه(9)، آیه 33; سوره صف(61)،آیه 9.
5. سوره نصر(110)، آیات 3-1 6. قیام و انقلاب مهدىعلیه السلام از دیدگاه فلسفهتاریخ; مطهرى، مرتضى، ص 6.
7.Medjugrje
8. The Riehle Foundation
9. Bluelgtter
10. Feorgr Kosicki
11. Blue letter; the riehle foundation;July 1994. PP.2,3.
12. The secret of happiness; love , peace,Joy and freedom; peace of christ centerPP.76.
13. Rosary for childern, florida centerfor peace, miami, florida.
قیام و انقلاب مهدىعلیه السلام از دیدگاه فلسفهتاریخ,مرتضی مطهری,safhe=6
منبع: تبیان
بنلادن و ادعاى مهدویت
اشاره :
بر اندیشمندان بهویژه ساکنان شرق اسلامى پوشیده نیست که غرب استعمارى طى یکى دو قرن اخیر همواره جهت سلطه بر سرزمینهاى اسلامى سعى در فرقهسازى و فرسایش نیروهاى مسلمین داشته است تا با ایجاد اختلاف زمینههاى بیشترى را براى سلطه خود فراهم سازد.
بولتن G2 یک سرویس خبرى به روز1 است که به صورت تخصصى به بررسى موضوعات اطلاعاتى و امنیتى مىپردازد و مطالب آن تنها براى مشترکین آن ارسال مىشود. سردبیرى این بولتن را ژوزف فره، با 25 سال سابقه فعالیت ژورنالیستى، برعهده دارد. مطلب زیر، خلاصه مقالهاى است با عنوان «آیا بنلادن همان مهدى است؟» که در تاریخ 29 مارس 2004 (9فروردین 83) در این بولتن منتشر شده است که با هم نگاهى گذرا به این مطلب مىاندازیم.
به گزارش بولتن G2، کارشناسان اطلاعات و امنیت ارتش ایالات متحده مشغول بررسى قطعه فیلم به دست آمده از اسامه بن لادن هستند که در آن فیلم وى در کنار صحرایى ایستاده و تابلویى که عبارت عربى «مهدىمنتظر» بر روى آن نوشته شده است.
هیچیک از افرادى که این قطعه فیلم ویدیویى را بررسى کردهاند در مورد معناى دقیق این عبارت مطمئن نیستند. اما احادیث ـ مجموعهاى از نوشتههاى مقدس اسلامى که مکمل قرآن هستند ـ پیشگویى کردهاند که چهرهاى مسیحایى در آخرالزمان ظهور مىکند که مهدى نامیده مىشود. این مهدى به همراه عیسى مسیح، مؤمنین را به سوى نبرد و پیروزى بر کفار رهبرى خواهد کرد.
سوالى که این قطعه ویدیویى ایجاد مىکند این است که آیا بن لادن خود را مهدى مىداند؟ و یا اینکه منتظر قیام کس دیگرى است که رهبرى را در دست گیرد. به هر صورت، افزوده شدن ابعاد پیشگویىهاى آخرالزمانى اسلام به فضاى پر تنش جنگ بینالمللى تروریسم ممکن است بهطور جدى، تصمیمگیرى را براى استراتژیستهاى غربى دشوار کند.
براساس اخبار واصله منابع نظامى بولتن G2 ، برخى از بازداشت شدگان اردوگاه گوانتمانو به بازجویان گفتهاند که به این علت به تشکیلات القاعده پیوستهاند، که تصور مىکردند، بن لادن «مهدى منتظر» است.
از سوى دیگر نیروهاى اطلاعاتى ارتش ایالات متحده مستقر در عراق گزارش کردهاند که برخى از تروریستهایى که حین ورود به عراق در مرزهاى این کشور دستگیر شدهاند، در بازجویىها اعتراف کردهاند که به دلیل اعتقادشان به پیشگویىهاى آخرالزمان اسلام، به القاعده پیوستهاند.
مسلمانان معتقد ـ چه سنى و چه شیعه ـ انتظار دارند که روزى مهدى براى برقرارى عدالت در جهان باز گردد. مهدى به عظمت پیامبر اسلام نیست ولى چهره و شخصیتى مسیحایى است که تمام فرق اسلامى به آن اعتقاد دارند و نقطه مشترک اعتقادات همه مسلمین است.
از اواخر سال 2001 بن لادن امضاى «اسامه بن محمد بن لادن» را به جاى امضاى همیشگى خود «اسامه بن لادن» بهکار مىبرد. این موضوع بسیار قابل توجهى است، زیرا به اسامه بن لادن رهبر القاعده بعدى آخرالزمانى مىبخشد. چرا که براساس مطالعات اسلامشناسان، در حدیث آمده است که مهدى در میان دیگران، با این حقیقت که نام پیامبر را به همراه دارد، متمایز است. «المهدى» در زمانى که مسلمانان در هر گوشه دنیا در مضیقه و تنگنا قرار دارند ظهور مىکند. او با کافران مىجنگد، مسلمین را متحد مىکند، عدالت و صلح را به جهان مىآورد، بر اعراف حکمرانى مىکند و زمانى که مسیح ظهور خواهد کرد، در مکه نماز مىگذارد.
برخى از تحلیلگران مسایل جهان اسلام انتظار داشتند که بنلادن براى مشروعیت بخشیدن به فعالیتهایش، خود را به عنوان «خلیفه» معرفى کند. اما با توجه به ساختار غیر منطقهاى، تشکیلات سازمانى القاعده، او به قدرتمندترین عنوان در اسلام، یعنى «مهدى» متوسل شده است.
مهدى و عیسى مسیح، دو شخصیت مثبت پیشگویىهاى آخرالزمان اسلام هستند، که در آخرالزمان ظهور مىکنند و با یکدیگر به نبرد با کفار و نیروهاى شیطانى مىروند.
براساس تحقیقات دکتر تریموتى فرنیش، خلاصه خصوصیات مهدى؛ برگرفته از منابع اسلامى به صورت زیر است:
* او از نوادگان پیامبر اسلام و از نوادگان فاطمه دختر پیامبر است.
* او همنام پیامبر است.
* پیشانى بلند و بینى برجسته دارد.
* او بسیار بخشنده و نوعدوست است.
* از سرزمین عربستان قیام مىکند و با تشویق و تحسین و هوادارى مردم، در مکه، رهبرى مسلمانان را در دست مىگیرد.
* او از طرف ارتشى از سوریه که بعدها در بیابان فرو مىروند؛ مورد تهاجم قرار مىگیرد.
* او زمین را از عدالت و برابرى پر مىکند.
* او مدت 5، 7 و یا 9 سال با همراهى عیسى مسیح حکومت مىکند و پس ازآن، بعد از مدت نامعلومى قیامت فرا مىرسد.
حال باید دید اگر بنلادن یا یکى دیگر از رهبران مسلمین، خود را مهدى بنامد، آیا این موضوع تغییرى در سیاستهاى استراتژیستهاى ایالات متحده ایجاد خواهد کرد؟
فرنیش مىنویسد: اگر این ادعا براى جهان اسلام قابل قبول باشد، ایالات متحده دیگر نمىتواند ادعا کند که تنها با تروریسم مىجنگد و در اصل جنگ بر علیه تروریسم به یک جنگ بینالمللى مذهبى بدل مىشود.
پىنوشت:
1. On Line
منبع: تبیان